A természetben bármi lehet mérgező - TÚLZOTT mennyiségben
- GENLIFE

- 2023. júl. 23.
- 2 perc olvasás
Frissítve: 2024. jún. 10.
AZ ASZPARTÁM KÉRDÉS

A WHO a közelmúltban "potenciális rákkeltőnek" nyilvánította az aszpartámot, ami nagy port kavart a köztudatban.
A kérdés, hogy az aszpartám rákkeltő-e, nem csekélység, azonban csak egy kérdés a sok közül – vannak más tényezők is, melyeket érdemes átgondolni, ha aszpartámot választunk édesítőszerként.
A toxikus terhelés következményei gyakran nem egyféle termék képében jelennek meg, hanem akkor, amikor az évek során összeadódó vegyszerekkel, mérgekkel, adalékokkal már a szervezet nem bír, akkor történnek a bajok. A mérték és a mennyiség mindig is szempont volt a természetben, van, amiből egyeseknek a kevés is sok, mások sokkal jobban bírják magasabb terhelés mellett.
Azt például, hogy az aszpartám bomlasztó hatásásal van a bél mikrobiomára, számos kutatás támasztja alá, a kiegyensúlyozatlan bélmikrobióm pedig negatív hatással van a mentális egészségünkre.
Ezenkívül bizonyított, hogy gátolja a neurotranszmitterek működését – vagyis az agyunkban a hangulatot szabályozó kémiai vegyületek működését - pl. szerotonint – így idővel depresszió, szorongás és félelem érzése alakulhat ki, továbbá az aszpartámnak való tartós kitettség változásokat idéz elő a gének expressziójában is.
Bárki meggyőződhet maga is arról - egy egyszerű mikrobiom vizsgálattal, milyen állapotban van a bélrendszere és persze arról is, hogy az aktuális táplálkozási szokásai támogatják-e az egyensúlyt.
Az egyensúlyát vesztett bélrendszer további kockázatokat rejt - többek között gyengült immunrendszert, autoimmun betegségek-, étel allergiák-, érzékenységek kialakulását, diabéteszt, elhízást, csak hogy említsünk néhányat.
A nagy kérdés - ha már a cikket a mérték kérdésével kezdtem - mekkora mennyiség okozhat kibillenést?
Akár már napi 1 üveg zéró, light üdítő is okozhatja, de nyilvánvalóan fontosak az egyéb szokások is, táplálkozás, vegyi anyagoknak való kitettség, a méregtelenítő rendszer működése - többek között. (Lifestyle audit erre ad választ)
Azonban, mint tendencia, megfigyelhető, hogy amikor mesterséges édesítőszerekkel édesített ételeket választunk, gyakran finomított olajokban, színezőanyagokban, színezékekben és stabilizátorokban gazdag ételeket is fogyasztunk. Ez így együtt nagyobb kockázatot jelent és előfordulhat, hogy az már csak pont az Í-re, ha még az aszpartámot is rendszeresen fogyasztjuk. Én személy szerint mellőzöm az aszpartamot és zöldségekből, gyümölcsökből származó természetes édesítőket választok, vagy sztíviát.
Táplálkozás-pszichiátriai szempontból azonban érdemes óvakodni az aszpartámmal édesített ételektől.
AMI AZ EGYIKNEK ORVOSSÁG, A MÁSIKNAK MÉREG!
Hogy kire, mi, hogyan hat - teljesen egyéni. Ami az egyiknek orvosság, a másiknak méreg!
Azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy időnként végezzenek egy betekintést a testük működésébe.
Modern testrendszer diagnosztikával - otthoni tesztekkel, 5 perces gépi mérésekkel jóval a tünetek megjelenése előtt képet kapunk, hogy a szokásaink, táplálkozásunk, életmódunk mennyire támogatja az egészséget, avagy mennyire nem támogatja és hol van szükség beavatkozásra. Ami nagyszerű, hogy ilyenkor még időben vagyunk és elkerülhetjük a komolyabb eltéréseket - és lehet, hogy csak apró módosítást kell végrehajtani.
Bár ezek a diagnosztikai módszerek még nincsenek a köztudatban - érdemes élni velük, mert aki többet tud, jobb döntéseket hoz. Ráadásul elkerülhetjük a felesleges kiadásokat, gyorsabban érhetjük el bármely célunkat, ha irányban vagyunk és nem a testünk működése ellen dolgozunk.




Hozzászólások